новости (Page 2)

На 21 септември 2020 година, директорот на АКН, Борис Тунџев, одржа средба со Микаел Атерхог, прв секретар и координатор за развојна соработка при Шведската агенција за развојна соработка – Сида придружуван од претставник од шведската амбасада. Средбата, на барање на гостите, се одржа на отворено, во кругот на Агенцијата заповеќе…

Традицијата продолжи и оваа година, Агенцијата за катастар на недвижности се претстави пред студентите од катедрата по геодезија на Градежниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје. Согласно актуелната состојба со пандемијата од коронавирусот, студентите прв пат не беа гости во Агенцијата, туку беше организирано онлајн претставување наповеќе…

Следејќи ги светските трендови во областа на аквизиција на просторни податоци, Агенцијата за катастар на недвижности започна со спроведување на LiDAR скенирање на територијата на нашата држава во рамките на проектот насловен „LiDAR премер на територијата на Република Македонија за изготвување на прецизни дигитални висински модели и други квантитативни иповеќе…

Денеска, на 24.2.2020 година, во Скопје, Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија пред стручната и професионалната јавност, пред дваесетината институции кои ја сочинуваат Националната инфраструктура на просторни податоци (НИПП) и пред гости од државата и од Шведска, го промовираше 24 февруари како Ден на НИПП во Републикаповеќе…

Вчера, на 13 февруари, 2020 година, делегација од Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, предводена од директорот Борис Тунџев, беше во работна посета на Косовската катастарска агенција, каде домаќин беше директорот на косовската агенција за катастар Авни Ахмети. Беа потпишани два важни документи. Со Меморандумот за соработкаповеќе…

Во периодот од 5-7 февруари 2020 година, во Скопје, се одржа ИГИФ работилница, во организација на Агенцијата за катастар на недвижности, насловена како: „Зајакнување на професионалниот пристап до информациите за земјиштето во регионот на Западен Балкан“ (SPATIAL 2). Беа присутни претставници од регионот, како и од сродните вклучени меѓународни институции,повеќе…

Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија е институција која целосно е ориентирана кон доброто на граѓаните, таа е граѓански сервис и во нејзиното работење приоритет е јавниот интерес. Од овие причини, но уште повеќе од емотивен и хуман аспект, АКН излезе во пресрет на барањето на ЈЗУповеќе…

Денеска, на 26 декември, 2019 година, во просториите на Агенцијата за катастар на недевижности на Република Северна Македонија, беше одржана средба со новинарите на која беше презентиран Регистарот на преземени недвижности наменети за продажба (имотите кои се одземени поради долг). Ова е новина која за прв пат се воведува воповеќе…

Од 12 декември 2019 година, Центарот за катастар на недвижности – Скопје, како и подрачните одделенија во Битола, Охрид, Струмица, Куманово и Тетово го имаат во функција системот популарно наречен „земи бројче“, со кој се воведува дополнителен ред во примањето на материјалите од граѓаните. Овој систем сега функционира на вкупноповеќе…

Денеска, 12 декември 2019 година, директорот на Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, Борис Тунџев, оствари работна средба со Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески. Министерот и директорот разговаа на актуелни теми и активностите кои ги презема АКН како сервис на граѓаните, за новите законски измениповеќе…