новости

Редовниот состанок на управниот одбор на проектот „Соработка за дигитална демократијa“ се одржа онлајн на 30 јуни 2021 година. Вообичаено, состанокот го отвори претседателот на Управниот одбор и директор на Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, Борис Тунџев. Тој повика да се сподели статусот на активностите одповеќе…

Во периодот 26-28 мај 2021 година, во Љубљана (Словенија) се одржа редовен годишен симпозиум на EUREF, на кој што активно учество зедоа околу 150 учесници од голем број европски земји, меѓу кои и Република Северна Македонија. Учесници на симпозиумот од Агенцијата за катастар на недвижности беа Сашо Димески, Бранкица Стојановскаповеќе…

Денеска, е Денот на Националната инфраструктура на просторните податоци во Република Северна Македонија. Ова е втора година како Агенцијата за катастар на недвижности, на 24 февруари го организира одбележувањето на овој ден. Годинава, во рамките на НИПП денот, се одржа пригодна онлајн конференција, на која се говореше за актуелните состојбиповеќе…

Штип, 9 декември 2020 (МИА) – Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и директорот на Агенцијата за катастар на недвижности, Борис Тунџев денеска беа во посета на подрачното одделение во Штип. Министерот за транспорт и врски Бочварски најави дека во наредниот период ќе се зголеми капацитетите на Катастарот  во повеќетоповеќе…

На 26 ноември, се одржа состанок на Управниот одбор на проектот „Соработка за дигитална демократија“.  Согласно мерките и препораките за заштита и превенција од КОВИД-19, состанокот се одржа онлајн. На почетокот се обрати претседателот на Управниот одбор и директор на Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, Борисповеќе…

Агенцијата за катастар на недвижности на 4 седница на Советот на НИПП го презентираше финалното софтверско решение на новиот НИПП геопортал. Станува збор за најсовремено софтверско решение кое е базирано на „ЕСРИ платформа“ и кое овозможува преглед и користење на гео-просторните податоци преку веб ориентирани услуги и интероперабилна инфраструктура. Наповеќе…

На 18.11.2020 година, согласно мерките и препораките за заштита и превенција од КОВИД-19, се одржа онлајн, 4 седница на Советот на НИПП. Со седницата раководеше Претседателот на советот на НИПП, Фатмир Битиќи, Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции. На седницата, Советотповеќе…

Продолжува поддршката на Јапонската агенција за меѓународна соработка – JICA (Japan International Cooperation Agency) во преносот на знаења и градењето на капацитети на Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, во областа на геодезијата. Во тек е обука насловена „Управување и користење на националните геодетски референтни мрежи заповеќе…

На 13 октомври 2020 година, беше потпишан трипартитен договор за реализирање на Лидар проектот, односно за неговата втора фаза, помеѓу Норвешката агенција за картографија, Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија и Примул Меридијан, компанија од Романија која за извршување на снимањето е избрана на тендер, според Норвешкаповеќе…

На 24 септември 2020 година, се одржаа првата и втората задолжителна обука за 2020 година, наменета за овластените геодети, согласно Годишна програма за обуки на АКН. Обуките беа спроведени од страна на претставници на Агенцијата за катастар на недвижности, а во соработка со Градежниот факултет. Темата на обуките беше LiDARповеќе…