vmukanova

На следниов линк се наоѓа список на катастарски општини чии дигитални катастарски планови се мигрирани од системот МАКЕДИТ  во системот „е-кaт“, со што графичките податоци од катастарските планови за наведените катастарски општини  се интегрирани со алфанумеричките податоци.повеќе…

Во Интерниот оглас бр. 1/2020 за унапредување на административен службеник во Агенцијата за катастар на недвижности, објавен на 30.12.2020 на веб страната на Агенцијата за администрација и Агенцијата за катастар на недвижности, се врши исправка во поглед на рокот за доставување на пријавите, така што наместо 5 (пет) дена, рокотповеќе…

Врз основа на член 48 од Законот за административни службеници, Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија објавува ИНТЕРЕН ОГЛАС број 1/2020 за унапредување на административен службеник. Документот можете да го погледнете и преземете на следниов ЛИНК. Краен рок на аплицирање 08.01.2021 година.повеќе…

Почитувани, Агенцијата за катастар на недвижности, на 23.12.2020 година (среда), со почеток од 15:00 часот, ќе ги организира третата и четвртата задолжителни обуки за 2020 година, наменети зa трговците поединци – овластени геодети, на следните теми: СТУДИЈА ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА НОВИ СЛУЖБЕНИ ГЕОДЕТСКИ РЕФЕРЕНТНИ СИСТЕМИ; СТУДИЈА ЗА ИЗБОР НА НОВАповеќе…

Штип, 9 декември 2020 (МИА) – Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и директорот на Агенцијата за катастар на недвижности, Борис Тунџев денеска беа во посета на подрачното одделение во Штип. Министерот за транспорт и врски Бочварски најави дека во наредниот период ќе се зголеми капацитетите на Катастарот  во повеќетоповеќе…

На 26 ноември, се одржа состанок на Управниот одбор на проектот „Соработка за дигитална демократија“.  Согласно мерките и препораките за заштита и превенција од КОВИД-19, состанокот се одржа онлајн. На почетокот се обрати претседателот на Управниот одбор и директор на Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, Борисповеќе…

Почитувани, Агенцијата за катастар на недвижности соопштува дека во месец декември 2020 година, ќе одржи испитна сесија за полагање на испит за стекнување со овластување за овластен геодет. Првиот дел од испитот ќе се одржи на 09.12.2020 година со почеток во 08.00 часот, а вториот дел од испитот ќе сеповеќе…

Агенцијата за катастар на недвижности на 4 седница на Советот на НИПП го презентираше финалното софтверско решение на новиот НИПП геопортал. Станува збор за најсовремено софтверско решение кое е базирано на „ЕСРИ платформа“ и кое овозможува преглед и користење на гео-просторните податоци преку веб ориентирани услуги и интероперабилна инфраструктура. Наповеќе…

На 18.11.2020 година, согласно мерките и препораките за заштита и превенција од КОВИД-19, се одржа онлајн, 4 седница на Советот на НИПП. Со седницата раководеше Претседателот на советот на НИПП, Фатмир Битиќи, Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции. На седницата, Советотповеќе…

Продолжува поддршката на Јапонската агенција за меѓународна соработка – JICA (Japan International Cooperation Agency) во преносот на знаења и градењето на капацитети на Агенцијата за катастар на недвижности на Република Северна Македонија, во областа на геодезијата. Во тек е обука насловена „Управување и користење на националните геодетски референтни мрежи заповеќе…